Modernt på nätet

Internet är idag förmodligen den allra största marknadsplatsen alla kategorier. Det finns även företeelser och tjänster som blivit en stor och eller viktig del av vår vardag. Vi tar här upp några.

Sociala media

Molnlagring

En av de moderna företeelserna som bör nämnas är den förskjutning som skett i lagring av data och dokument. Det innebär förstås inte att vi slutat lagra saker på hårddiskar, men molntjänster som exempelvis Google Drive innebär att du nu kan lagra dina data direkt på nätet och således komma åt det var du än befinner dig i världen. Smidigt.

Spel och poker

Spel på nätet har funnits länge, framförallt i form av klassiska datorspel. En annan genre är förstås penningspel som poker, som i mitten av 00-talet blev till en riktig boom – så till den grad att pokerväskan blev årets julklapp. Idag finns det många aktörer som erbjuder pokerspel, både specifikt mot den svenska marknaden och förstås även den internationella marknaden. Framförallt är det spelet Texas Hold’em som blivit till den mest populära varianten av poker och spelas idag på alla nivåer.

On demandtjänster

On demandtjänster är en annan kategori som får större och större genomslag. Efter en rätt lång startsträcka så har man inom musik- och filmindustrin äntligen lyckats skapa bra tjänster, men framförallt ett beteende hos oss konsumenter som gjort att vi återigen är villiga att betala för vår konsumtion. Sedan dessa tjänster brett ut sig på marknaden, alltså exempelvis Netflix, Spotify och liknande, så har illegal fildelning minskat, under 2013 ska nedladdning av film ha minskat med ungefär tio procent.

Idén med on demand har egentligen funnits ganska länge, men anledningen till att det tagit så pass lång tid innan de blivit till verklighet i form av dessa tjänster beror på att produktionsbolag inom film samt skivbolagen i musikindustrin, inte sett detta som en rimlig lösning förrän något år sedan.

Snabb kommunikation

Till sist så kan vi ju inte undvika att också nämna den snabba kommunikation och den ständiga uppkopplingen mot övriga värden som blivit vår verklighet. Sociala medier kom, sågs och blev stort. Men det var när smartphones fick sitt genomslag som livet för många av oss gick från att vara ”ofta uppkopplade” till ”i princip alltid uppkopplade”. Var vi än befinner oss så kan en snabb titt på telefonen uppdatera oss om läget i världspolitiken, eller bara vad bästa vännen har lagat för middag.